Ett hem med rätt belysning är redo för allt, myskvällar, lässtunder, läxläsning, pysseltid och morgonsminkningen. Alla dessa saker kräver olika belysningsmetoder men oroa dig inte, vi har de rätta tipsen för att du ska komma igång med rätt lampor och sken för ditt hem.

Din arbetsbelysning ska vara på platser där du behöver ljus morgon som kväll. Bra platser är ovanför skrivbordet och diskbänkarna i köket. Belysning måste vara bländfritt och av bra kvalité.

Billiga lampor kan ha vibrerade ljus som vi inte ser med blotta ögat men som tröttar ut ögonen. Du kan se om en lampa har dåligt sken genom att titta på lampan genom mobilkameran. Om ljuset fladdrar på mobilskärmen, är den av sämre kvalité. Satsa därför att köpa lampor i en riktig lampbutik, där har du stort urval och kan hitta flera prisklasser.

Tänk på att mörka rum behöver mer belysning då mörka färger absorberar ljuset medan ljusa ytor reflekterar det. I mörka rum kan du använda dig av lätta och ljusa gardiner för att sprida ljuset bättre.

Använd rummet i kubik, inte bara i kvadrat. Ett rum ska ha armaturer och belysningspunkter högt och lågt. Du behöver sällan en taklampa, istället kan du använda flera mindre ljuskällor. Det ger också ett finare sken och är lättare att kontrollera hur starkt upplyst du vill att rummet ska vara.

Peka ut vilka saker du vill belysa i ett rum, det kan vara en vacker tavla eller fin växt, och skaffa en armatur som belyser det området.