Om man inte är helt och hållet hemma på det här med inredning och renovering så kan termerna ”kakel och klinker” te sig som ett rätt otydligt vad det egentligen är för något. Här får du förklaringen vad det är.

Kakel i köket

Kakel

Kakel kan man beskriva som att det är ett slags lergods med glasyr på. Det finns i en rad olika utföranden, både vad gäller storlekar, färger och varianter. Det finns stora enfärgade varianter och det finns små fina plattor av mosaik. Det populäraste är den typ av kakel som har nämnda glansiga yta eftersom det blir en snygg reflektion i ljuset och det är dessutom lätt att rengöra. Det finns dock även oglaserat kakel, som däremot är svårt att rengöra och som lätt drar åt sig fett och smuts.

Klinkers

Klinkers och sandsten är naturmaterial som är fint att ha både på golvet och på väggen. Oftast så har man det i kök och badrum. Fördelen med klinker om man jämför med kakel är att det är mycket mer hållbart, något vi återkommer till. Men det är också av den anledningen som klinker passar mycket bättre att använda som golv – då är det framförallt oglaserade sandstensplattor man använder sig av.

Skillnaden

Vad är då skillnaden mellan kakel och klinker. Som en första förklaring så kan du ta en titt hos Stonefactory.se där du kan se bilder på olika varianter. Här ser du även andra liknande material så som mosaik, granit, marmor och så vidare. Men om vi ska förklara det med ord så kan man säga att kakel är keramiska plattor som i allmänhet är fyrkantiga. De har som sagt en glaserad yta som bränts in ovanpå och det används som skydd för väggar och golv i kök och badrum.

Klinker är egentligen precis samma sak som kakel, men skillnaden att materialets struktur är väldigt mycket tätare – det är därför det är mycket mer tåligt och kan användas på golv.