Den allra största inredningstrenden för hösten 2013 är färgen grå. Tidigare har basen i de flesta trender genom åren, både gällande inredning och för mode, varit antingen svart eller vitt. Men till hösten ska man slå ihop det bästa av de två världarna som på inget sätt kommer att leva upp till det gamla talesättet ”gammalt och grått”.

Porslin i höstens pasteller

De gråa tonerna kommer att vara en genomgående trend där fler soffor i grått kommer att erbjudas av de stora möbelföretagen. Även detaljer i hemmet kommer i större utsträckning vara tillverkade av betong för att ge den klassiska nyansen alla känner till och har en relation till och som de flesta tycker om. Eftersom grått kommer att stå för basen är den kompletterande färgen för hösten rosa. Denna färg som blivit alla småflickors favorit finns i mer sofistikerade varianter och toner och kommer under hösten att synas i hemmen i form av fondtapeter med fina rosa blommönster eller bulliga kuddar i familjens soffa. Vi har hittat en webbshop som hängt med i höstens trender och som har riktigt snygga inredningsdetaljer, både i betong och accentfärgen rosa, nämligen Fröken Fräken. Vår favorit i höst är deras pastellfärgade porslin i lantlig design.

En annan stor trend är att återvända material för att inreda hemmet. Människor börjar trötta på mentaliteten att slita och slänga. Istället blir det till hösten 2013 moderiktigt att ha slitna mattor, urtvättade textilier och kreativa inredningslösningar med tidigare använt material. Dessa inredningsdetaljer kompletteras med naturtoner och mycket växter i hemmet som förhoppningsvis sammantaget ger en naturnära upplevelse. Klassisk inredning som lapptäcken gör ett återtåg och att lappa och laga ses inte längre som ett tecken på fattigdom utan istället som medvetenhet om att jordens resurser är begränsade. Att tänka på miljön är en genomgående trend inte bara för höstens inredning utan i alla aspekter i livet med kompostering, sopsortering och att minska konsumtionen av kött. Man kan helt säga att en typ av vintage är tillbaka ur många perspektiv.

När det kommer till belysning är det den industriella känslan som ska råda i höst. Det blir en del borstat stål och känslan ska vara att produkterna är smutsiga, direkt tagna från sin naturliga industriella miljö.