Att inreda handlar inte bara om att göra det så fint som möjligt inom den inredningsstil man har valt. Det handlar lika mycket om att avväga funktion mot estetik. Hur funktionellt det ska inredas är beroende på vilken stil man väljer.

Under 70-talet växte exempelvis mängder av höghus fram under det s.k. miljonprogrammet. Det var funktionellt att bygga dem och denna ”funktionsstil” avspeglade sig även på inredningen. Men det tog inte lång tid innan modet förändrades och estetiken tog över allt mer. Idag är Shabby Chic mycket vanligt där man ska lyfta fram en känsla av gammalt. Det ska kännas som att man är i ett hus på landet för ett tiotal år sedan. Men detta utan att man för den skull tar bort de moderna apparaterna som tillkommit till köket sedan dess.

En annan modern inredningsstil är att inreda med mycket raka linjer och dolda funktionella lösningar. Men oavsett vilken stil man väljer måste inredaren alltid ställa sig frågan om vad som ska prioriteras först av estetik och funktion.

Ett exempel är braskaminen. Många vill ha en braskamin i vardagsrummet eftersom den inte bara sprider värme utan även en avslappnande och mysig känsla. De som vill åt braskaminens stora funktionella fördel väljer oftast vedalternativet d.v.s. en braskamin som man laddar manuellt med ved. Det skapar stor värme i huset och kaminen går även att koppla samman med värmesystemet vilket gör att man med lätthet kan värma upp en hel villa. Nackdelen är att den kostar rejält att installera.

Är men istället enbart ute efter den estetiska delen d.v.s. elden som flammar kan en etanolvariant väljas.  De är lika lätta att installera som att hänga upp en TV på väggen. Detta eftersom man inte behöver ha någon skorsten som för bort giftig rök. Det bränsle som används är bioetanol vilket inte skapar denna farliga rök.  Däremot värmer en sådan braskamin sämre. Ett rum på ca 20 kvadratmeter fungerar att värma upp men det är inte något man kopplar till värmesystemet.

Vilken av dessa två alternativ av braskaminer som väljs beror alltså på vad man vill lägga ner i pris, vilken funktion den måste ha samt vad man anser är snyggast.