I vårt tämligen komplicerade samhälle så har mycket administration av familjens angelägenheter hamnat i hemmet.

Förr besökte man kontor för allt möjligt, men nu sköts nästan allt sådant hemma vid en dator av något slag.

Kontor

Göra bankärenden, betala räkningar och förstås shoppa på nätet har blivit allt vanligare. Det kräver att man har någonstans att sitta med sin dator och att man kan organisera sitt arbete på ett bra sätt. Det gäller särskilt om du faktiskt utför ditt vanliga arbete via datorn och har möjlighet att jobba hemma. Då behöver du inreda ett arbetsrum.

Hitta en plats

Bor du i lägenhet har du antagligen inte något extrarum som kan användas enbart till hemmakontor, men en hörna i sovrummet eller i en lite större hall kan fungera fint som kontor. Vad som behövs är egentligen inget jättestort skrivbord, det kan vara nog så litet om man bara håller ordning på sina grejer.

Ordning och reda

Ju mindre yta du har för ditt arbetsrum desto viktigare är det att du har ordning på dina prylar. Att bara släppa det man just har arbetat med gör att det snart byggs upp en pyramid av papper, pennor, pärmar och annat som man har arbetat med. Plocka undan efter varje arbetspass. Har du betalt räkningar över datorn kan du antingen spara dem med en anteckning att de är betalda och sedan in i en pärm. Vill du inte spara så lägg dem i pappersinsamlingen direkt.

Bra förvaring – en genväg till ordning

Pärmar behöver inte stå på skrivbordsytan utan kan finnas på en hylla en bit bort där du har en väggyta. Andra nästan nödvändiga saker är ett pennställ och några backar att sortera in papper i. Vill du ha riktig ordning så är en möbel med lådor eller fack ett utmärkt hjälpmedel för att hålla ordning på hemmakontoret. En hurts är till exempel alltid bra att ha till skrivbordet.

Belysningen är viktig

Skaffa en riktig skrivbordslampa som ger ett bra arbetsljus. Placera sedan lampan på rätt sätt så att du inte skymmer ljuset med handen. Lite allmänbelysning bör du även ha då det mjukar upp det ganska hårda ljuset från arbetslampan.