Vårstädningen är ju något alla har hört talas om, men höststädningen är också en vanlig praktik i många hem. Med höstdagjämningen bara några dagar bort är den traditionella början på hösten här. Anledningen till varför man bör planera in en städningsinsats kring denna tid hellre än senare är ju så man slipper göra saker som att vädra under vintern, men det är också tillräckligt långt bort från vårstädningen att en ny storsatsning är smart.

Precis som med vårstädningen är det nu tillfälle att ta i tag med mycket som annars inte får sig en regelbunden städning under månaderna. Vill man helst slippa storstädningen finns ju alltid möjligheten att köpa denna tjänst, men spenderar man hellre sin tid än sina pengar för detta kommer här några områden och projekt man inte tar så ofta:

  • Kök – rengör skåpluckorna med såpa; ta insidan på kylskåpet och mikron; oja träytor med en lämplig produkt för att skydda mot vatten; rengör ugnen med såpa; avfrosta frysen; rengör bakom ugn, kylskåp, frys och diskmaskin.
  • Sovrum – dammsug hela sängen; vädra kuddar, täcke, madrasskydd, överdrag och överkast.
  • Badrum – ta bort kalkavlagringar med hjälp av ättiksprit (används inte på natursten); rensa avlopp manuellt och sedan med eventuella medel om så behövs.
  • Element – moderna element kan fällas fram och dammsugas medan äldre behöver lite mer finess. Städa både runtom och bakom elementen så gott det går.
  • Fönster – tvätta fönstren med svamp och fönsterskrapa. Kom ihåg att lägga ut skydd på golvet om det öppnas inåt; rengör persiennerna.
  • Möbler – torka möbler med en ren och fuktig hushållsduk; smörj in läder- och skinnmöbler med ett passande medel.
  • Detaljer – rengör alla ytor som sällan tas, som dörrar, karmar, lister och hyllor med varmt vatten och såpa.