uterum
Sommaren är fantastisk i Sverige med det nordiska ljuset där det under en period inte ens blir mörkt, men vädret är inte alltid så pålitligt och genom att bygga ett uterum förlängs utesäsongen betydligt, man kan vistas mera naturnära dagar med regn eller blåst utan att frysa.

Planera uterummet utifrån dina önskemål och de användningsområden du tänkt dig. Stora glaspartier värmer upp ytan betydligt på sommaren och ger växthuseffekt men kyler också av på vintern. Genom att välja energisparglas håller du värmen kvar inne men väljer du ett solskyddsglas stannar värmen från solen ute.

Under kalla dagar kan det vara skönt med lite extra värme. En del använder sig utav golvvärme i sina uterum och andra har infravärme. Andra alternativ är gasolvärme, element och värmefläkt. Men vill du ha mysfaktorn kan du installera en pelletskamin som ger ifrån sig behaglig värme och är dekorativ på sin plats med ett härligt sken. Dessutom är det enkelt och smidigt att beställa sin pellets online och sedan få den hemkörd.

Isolera uterummet ordentligt och säsongen blir ännu längre. Hur länge du kan utnyttja rummet är helt beroende av isolering och uppvärmning. Ett vinterbonat rum kan användas som orangeri och du kan få citrusväxter att växa där.

Väljer du att bara kunna utnyttja ditt uterum under sommaren blir det lägre totalkostnader då du till exempel inte behöver isolera mycket, men skyddar då inte så bra mot hetta och kondens och går inte alls att nyttja under vintern. Ett vår till höst rum förlänger din säsong avsevärt och skyddar mot den starka hettan bättre och ger en jämnare temperatur, dock blir kostnaderna högre och i förhållande till hur mycket rummet kan nyttjas blir det dyrt. Det vinterbonade alternativet kräver en viss byggvana för att åstadkomma, men går att nyttja året runt. Kostnaderna jämfört med vår till höst rummet är mer i proportion till hur rummet kan användas.