Sten är ett naturmaterial som länge har använts som byggmaterial för allt ifrån enklare hus till stora slott. Även som material för konstverk och små inredningsdetaljer har olika stentyper förgyllt hem runt om i världen. 

Kandovan iran

Den Irakiska staden Kandovan är ett otroligt exempel på hur sten har använts inom byggandet. I detta fallet är de tusenåriga bostäderna uthuggna ur naturliga stenformationer som får samhället att se ut som ett termitnäste. Husen är än idag bebodda och är minst sagt pittoreska.

Taj Mahal

En av de mest imponerande stenbyggnationerna någonsin är världsundret Taj Mahal i Indien. Den 74 meter höga byggnaden är dekorerad med marmor av olika typer som på många ställen har blivit bearbetad av otroliga konstnärer med bland annat inlägg som skapar passager ur koranen.

Byggnaden tog 22 år att färdigställa och anställde ungefär 20 000 konstnärer och hantverkare.

Gyllene salen

Även i Sverige har sten varit ett viktigt byggnadsmaterial där det finns en stensort som används med mest stolthet. Den så kallade kålmårdsmarmorn har en unik grön färg och används i många av Sveriges viktigaste byggnader så som i Stockholms stadshus, Kungliga operan och Stockholms slott.

Förhoppningsvis kan denna artikeln ge lite inspiration till dina framtida renoveringsprojekt och föra in sten som byggnadsmaterial i ditt hem.