gamla monument i sten

En mycket stor del i hållbar inredning är att använda sig av hållbara och långsiktiga material. Att välja något som håller under lång tid framöver minskar belastningen på miljön, plånboken och slutligen dig.

Trä

Solitt trä är något som fortfarande är en av de bästa materialvalen, speciellt i Sverige där det är så billigt. Problemet vi har är dock att de flesta träsorterna vi använder i Sverige är mjuka. Detta gör dem inte optimala för att bygga möbler eller använda som golv. Det absolut bästa hållbarhetsmässigt är att använda sig av hårda träslag så som Ek, Bok eller Teak.

Sten

Det kanske absolut mest hållbara materialet att använda både inne och ute är självklart sten. Både natursten och till exempel klinkers är extremt hållbart och slitstarkt. Precis som hos trädarterna så finns det även här stor variation i hållbarheten. Vissa stenarter klarar till exempel inte av syra och blir snabbt förstörda och fläckade om man spiller något så enkelt som vin på dem. Två klaraste exemplen på detta är kalksten och marmor som båda även är ganska ”mjuka” stenarter.

Den raka motsatsen till dessa två bergarter är graniten som både är extremt hård samt helt okänslig från syra. Detta gör den perfekt att använda så väl ute som i köket.