old room

Ett gammalt eller stökigt rum är inte så roligt att umgås i. Det är dags att kavla upp armarna och renovera. Vilka är de enklaste renoveringsknepen för att få ett nytt och fräscht rum?

Måla väggarna

Ta bort tapeten eller åtminstone skarvarna innan du börjar. Om tapeten är skadad eller ojämn ska man spackla och slipa först. Att måla väggarna kan te sig simpelt, men det är fortfarande stor skillnad i resultat och tidsåtgång mellan amatörer och proffs. Tänker man måla lite annorlunda, olika toner eller mönster med hjälp av tejp, är det säkrare att låta proffsen sköta det.

Slipa golv

Har man äkta trägolv kan man hyra en golvslip och sysselsätta sig en helg. Äkta trägolv är kostsamt att lägga själv, så har man turen att det redan ligger trägolv i rummet ska man inte täcka över det med mattor eller klickgolv.

Golvslipning kräver lite finess, men så länge uthyraren förklarar hur maskinen fungerar, går det att göra på egen hand. Efteråt kan man behandla golvet med ny lack, olja eller kanske lasyr för att göra det lite mörkare eller ljusare.

Dofter

Om doften i rummet är obehaglig eller konstigt kan ett helt nyrenoverat rum kännas gammalt och sunkigt. Ibland räcker det att ställa upp fönster och dörrar på glänt och vädra i några timmar. Andra gånger får man ta hjälp av doftpåsar och doftljus.

Vill doften inte försvinna, behöver man ta in någon som kan lokalisera vad doften kommer ifrån. Det kan vara så att man behöver ringa Anticimex och be om en besiktning. Det kan vara mögel eller fukt som orsakar doften och detta måste man åtgärda som snabbt som möjligt innan det får konsekvenser för hela hemmet.