I en hektiskt vardag kan det kännas svårt att hitta tid till ett fläckfritt hem. När man ska balansera hem, jobb, partner, barn och socialliv så är det lätt att någonting nedprioriteras eller tappas helt.

Måste man välja så brukar valet bli självklart: det tråkigaste faller bort och man väljer att satsa sin energi på barnen eller sin näste.

Hur gör man för att hålla koll på stöket utan att tappa tid?

Det första man kan göra är att alltid lägga tillbaka saker efter man är klar med dem. Det är nog det svåraste att lära sig för det är så lätt att bara låta kniven ligga kvar på skärbrädan eller bara låta nytvättade kläder ligga kvar i korgen.

Man måste tänka om. Tänk på att det kommer ta lika lång tid att plocka undan tvätten nu som då. Men gör man det senare kan tvätthögen har växt eller så har det tillkommer så många andra småsaker att plocka bort så plötsligt tar en städning tre gånger så lång tid som den skulle ha gjort om man lade undan saker man använt klart.

Det är en bra regel att lära sina barn också. När de har lekt färdigt med en leksak så läggs den tillbaka i lådan innan man plockar fram en ny. Ge mycket beröm varje gång barnet städar lite efter sig och du ska se att till slut blir det till en vana.

Spenderar man mycket tid hemifrån och har fullspäckade scheman så kan det ändå vara svårt att få dammsugningen och våttorkningen gjord. En sätt att lösa sådana problem är så klart att ta in hjälp utifrån. Genom att anlita en städfirma så kan man komma hem till ett rent hem varje vecka, eller varann vecka, eller en gång i månaden. Man bestämmer själv hur mycket hjälp man behöver och vad företag ska göra och inte. På så sätt kan man ge dem ett skräddarsytt schema där det står vad som ska göras.